Ljusfest för barnens rätt

Fredagen den 16 november firar vi Internationella barndagen över hela Sverige. Målade lyktor av barn och unga tänds samtidigt: 1000-tals lyktor under samma himmel, under samma kväll.

Manifestationen synliggör barnen och ger dem en gemensam röst i det offentliga rummet.

Lyktorna börjar tändas kl. 17.15 och alla lyktor ska lysa kl. 18.00.

Precis som tidigare år sker ljusfesten i Falkenberg på Stortorget. Eftersom platsen har blivit en spontan minnesplats för Dante har Falkenbergs kommun varit i kontakt med pojkens anhöriga som samtycker till att arrangemanget sker vid konstverket ”Hon väntar alltid”.

– Med denna ljusfest vill Falkenbergs kommun uppmärksamma att varje barn är allas barn och allas ansvar. I Falkenberg finns den känslan. Det blev vi påminda om i det enorma engagemang som falkenbergarna visade under förra veckan. När vi nu går vidare blir det här ett sätt att visa att vi lyssnar på barnen, säger Mari-Louise Wernersson.

– Det är något magiskt när alla barnens ljuslyktor är tända. När ljusen tänds uppmärksammar vi alla barn och låter dem ta plats i det offentliga rummet. Vi påminns om barnens rättigheter och tillsammans blickar vi framåt, säger Lise-Lotte Olaisen, bibliotekschef vid Falkenbergs kommun.

Tända ljuslyktor på Stortorget i Falkenberg