Mode: Yta med djup – Digitalt föredrag med Jørgen Simonsen

När en designer inspireras - om ansvar, kulturarv och hållbarhet inom mode


Vad händer när en designer finner sig inspirerad av en främmande kulturs traditionella, klädmässiga uttryck? Är det ett kreativt lån, kanske till och med en stöld? Eller är det tvärtom, ett sätt att visa respekt för, rent av att hylla, den kultur som gett inspiration? Kan handlingen leda till djupare förståelse och insikter i ett annat kulturarv, eller handlar det alltid om ett slags kulturell appropriering? Och vem vinner egentligen på utbytet, designern eller kulturen? 2017 blev Jørgen Simonsen inbjuden av Nordens institut på Grönland till att uppvärdera och belysa sälskinnets roll i grönländsk kultur. Resultatet blev ett samarbete mellan Simonsens coutureateljé i Paris, konsthantverkare på Grönland och pälsexperter i Istanbul; kollektionen Iskristallprinsessan och sedermera vandringsutställningen Iskristallprinsessan, vol. II. Föredraget handlar om denna kreativa process samt de efterföljande reaktionerna.

Jørgen Simonsen är danskfödd designer, bosatt och verksam i Paris sedan sin utbildning vid den franska modeskolan ESMOD. Han har under flera år arbetat för stora modehus som John Galliano, Givenchy, Chanel, Versace och Valentino. För de två sistnämnda var han även chefdesigner. Sedan 2002 har han arbetat under eget namn med att skapa unika couture-kreationer på beställning till klienter över hela världen.


Länk till föredraget: https://zoom.us/j/91882570400länk till annan webbplats

Ingen föranmälan.
Obs! Föredraget spelas inte in och går därför inte att se i efterhand.
Under 2021 utforskas mode i Halland – på tretton platser, under olika utställningsperioder. Mode ställs ut som kläder, textilkonst, fotografi, teckning, keramik och kulturhistoria; som dåtid och nutid; som svenskt och internationellt.

I anslutning till projektet arrangeras i sommar en föredragsserie. Samtliga föredrag är kostnadsfria och sker digitalt. Programmet bjuder också på ett kort nedslag i värdkommunernas utställningar och presenteras av Philip Warkander, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet.

HÄRlänk till annan webbplats kan du läsa mer om alla föredrag.