Petra Holmberg: Boro – japanska trastextilier

Borotäcke

Borotäcke

Japanska trastextilier har väckt uppseende världen över. Idag används dessa trastextilier inom mode både i och utanför Japan. Det ursprungliga sammanhanget för boro var de fattiga ekonomiska förhållandena i framförallt norra Japan under Edo-perioden
(1603-1868) och in i modern tid. På grund av det kalla klimatet kunde befolkningen inte odla bomull. De tygbitar som invånarna köpte användes och syddes ihop till vardagstextilier. Plagg lappades och lagades i flera generationer. Lagningen skedde genom en förstygnsteknik kallad sashiko för att förstärka, försköna och förlänga livet på tyget. Konceptet i sig påminner om den japanska estetiska teori som finns bland annat i teceremonin (begreppet wabi-sabi) samt en sorts moral, vilket märks av begreppet mottainai ("slösa inte"). Boro har på senare år blivit ett mycket populärt samlarobjekt och börjat ställas ut på museer.

Föredraget hålls av Världs-kulturmuseernas Japan-intendent Petra Holmberg som berättar om bakgrunden till boro och hur trastexilierna används i modet idag.

Under hösten genomför både Rian designmuseum och Falkenbergs bibliotek flera aktiviteter med Japantema. HärPDF finns vårt särskilda gemensamma programblad som listar allt med detta tema.