Sep 19, 2018 10:21

Pressinbjudan: Weaving Dress

Efter visningar i Köpenhamn, Stockholm och London anländer i höst examensprojektet Weaving Dress till Projektrummet på Rian designmuseum. Inom arbetet har Linda Dekhla undersökt metoden whole-garment weaving (hela-plagget-vävning) som experimentell design- och konstruktionsmetod.

Whole-garment weaving grundar sig i att tyget vävs som en dubbelväv, vilket skapar ett slutet rör/ficka som sedan klipps upp på olika sätt för att släppa in kroppen. Genom metoden kan kläder tillverkas med färre manuella arbetsmoment och minskat materialspill.

För modedesigner Linda Dekhla har kärnan i arbetet framförallt handlat om att utforska sambandet mellan form, material och tillverkning.
- Genom whole-garment weaving möjliggörs att skapa mode genom textil, istället för textil för mode, berättar hon.
Just tilltron till detta mer jämlika förhållningssätt mellan textil och plagg har också varit vägledande för Linda Dekhla. Något som lett henne fram till nya uttryck och former.

Två exempel på Linda Dekhlas verk.

Fotograf: Jan Berg

Inom arbetet ryms två spår. De ”fyrkantiga” plaggen som är mer friare och låter tyget få mer utrymme i uttrycket. Det andra spåret är de ”konstruerade” plaggen som mer vill visa teknikens potential i förhållande till industrin – att kunna konstruera mer konventionella plagg så som byxor, klänningar och jackor.

- Weaving Dress är ett mycket imponerande arbete både sett till det gedigna utvecklingsarbetet och det intressanta resultatet. Därför passar Weaving Dress så väl att visa i vårt projektrum, menar Helena Hertov, designcurator på Rian designmuseum.

Linda Dekhla innehar sedan våren 2018 en MFA-examen i mode från Textilhögskolan i Borås.

Pressvisning: måndag 24 september kl. 14

Helena Hertov, curator för utställningen, presenterar utställningen.
Modedesigner Linda Dekhla närvarar och berättar om sin arbetsprocess.

Kontaktperson:
Helena Hertov, designcurator - helena.nilsson-hertov@falkenberg.se
0346 - 88 61 26