25 kvadrat – 25 arkitekter tolkar Attefall

-
Ett 25 kvadratmeter stort komplementhus, som inte kräver bygglov och ändå får lov att vara en självständig bostad. Vilka drömmar, tankar och visioner väcker denna nya frihet?

I utställningen på Falkenbergs museum visar 25 svenska arkitektkontor idéer och modeller om hur ett attefallshus kan se ut. Bland förslagen finns allt från en timmerstuga, paviljong, orangeri och minivilla till en triumfbåge och en stia för minigrisar. Ytan är begränsad, men knappast fantasin.

Vad händer när vi nu fått rätt stor frihet att göra mer som vi själva vill? Utan att behöva ta hänsyn till grannar och omgivning? Eller? Kommer dessa nya hus att förändra karaktären på bostadsområdena?

2014 klubbade Sveriges riksdag igenom beslutet om så kallade attefallshus: ett 25 kvadratmeter stort komplementhus, som inte kräver bygglov men ändå kan vara en självständig bostad. Många jublar över detta, och vill förverkliga sina drömmar om det användbara extrahuset. Men andra är mer tveksamma.

Om den nya friheten utnyttjas maximalt får attefallshuset en volym 100 kubikmeter. Det är mer än dubbelt så mycket som en maximerad friggebod. En takhöjd på fyra meter gör det möjligt att inreda ett användbart loft, säger entusiasterna. Men en takhöjd på fyra meter riskerar också att komplementhuset dominerar och skuggar sin omgivning på ett olyckligt sätt, menar skeptikerna.

Utställningen 25 kvadrat är baserad på boken med samma namn av Eva Wrede och Mark Isitt, utgiven av Bokförlaget Max Ström, 2014. Boken presenterar 25 svenska arkitektkontor idéer om hur ett attefallshus skulle kunna se ut.

Medverkande arkitektkontor:
A Blast, Belatchew Arkitekter, Bornstein Lyckefors, Dinelljohansson, Elding Oscarson, Happyspace, In Praise of Shadows, Johannes Norlander, Jordens Arkitekter, Jägnefält Milton, Kolman Boye, Marge, Marx Arkitektur, Nordmark & Nordmark, Okidoki, Petra Gipp, Testbedstudio, Tham & Videgård, the common office, Trigueiros, Vision Division, Waldemarson Berglund, White, Widjedal Racki, Wingårdh

Utställningsproduktion: Form/Design Center, Malmö i samarbete med Eva Wrede och Mark Isitt.

Om Mark Isitt och Eva Wrede: Mark Isitt har skrivit om arkitektur och design sedan slutet av 80-talet för både svenska och internationella tidskrifter. Han var tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för den nordiska kvartalstidskriften Forum. 2015 utkommer hans bok om FN-högkvarteret i New York. Eva Wrede är journalist och har skrivit om arkitektur i svensk populär- och fackpress sedan 90-talet, bland annat Hus & Hem och den nordiska kvartalstidskriften Forum. 2008 utkom hon med boken 15 kvadrat, som presenterade 15 arkitektritade friggebodar Modeller: respektive arkitektkontor. Foto: Vattenfall; Bornstein Lyckefors