Bruno Mathsson-priset 2017: TAF

-
Med möbler, belysning och inredningar vill arkitektkontoret TAF skapa lite fest i vardagen.

Tidigare i år mottog Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom, som tillsammans driver TAF i Stockholm, Bruno Mathsson-priset 2017. Det är ett av nordens största formgivningspriser. Nu visas utställningen med deras arbeten på RIAN Designmuseum, Skepparesträtet 2, Falkenberg.

”Ja, att hitta det enkla i det ordinära, det stora i det lilla, det är nog vi”, säger Mattias till designjournalisten Dan Gordan.

Möbler för Gärsnäs och Fogia, belysning för Muuto och porslin för japanska Arita är bara några av de uppdragsgivare de har haft. Nu pågår arbete med Nationalmuseums nya restaurang och kafé, tillsammans med formgivarna Carina Seth Andersson, Matti Klenell och Stina Löfgren. Tillsammans ritar de allt från möbler till bestick!

TAF
TAF består av Gabriella Gustafson (f 1974) och Mattias Ståhlbom (f 1971). Gustafson har examen från Konstfack i Stockholm och Kunstakademiets Arkitektskole i Köpenhamn, samt har bedrivit MFS-studier i Brasilien. Ståhlbom har examen från Konstfack. Han har även studerat etnologi och konstvetenskap vid Stockholms universitet och Umeå universitet. TAF har ställt ut på bl.a. MoMA i New York och finns representerade i den permanenta samlingen hos bl.a. Nationalmuseum i Stockholm och Designmuseum Danmark i Köpenhamn. TAF har, förutom Bruno Mathsson-priset, nyligen tilldelats Form Award 2017 i kategorin Årets designer samt Årets möbel i tidskriften Sköna hem för soffan Bleck.

Motivering till Bruno Mathsson-priset:
Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom – TAF har målmedvetet slipat sitt formspråk till en raffinerad enkelhet, som med ingredienserna humor och portioner av fräckhet framkallar berörande tilltal. En container på gatan eller en skiva på bockar är vardagliga inspirationskällor som utmanat till att gå vidare och skapa en intressant hållbar förnyelse av arketypiska produkter.

Om priset
16 februari 1983 bildades Mathsson-fonden genom donation från Karin och Bruno Mathsson. Fondens ändamål är att främja forskning, utveckling, undervisning och utbildning inom områdena föremål samt inre och yttre miljö. Varje år sedan 1984 utdelar fonden Bruno Mathsson-priset på 250.000 kronor.

Utställningen är producerad av Vandalorum i samarbete med TAF.