Claesson Koivisto Rune

-
Vinnarna av Bruno Mathsson-priset 2015 var de tre arkitekterna och formgivarna Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune. Utställningen presenterar deras verksamhet under 21 år, ett samarbete som startade redan på Konstfack.

Det är lätt att hålla med styrelsen för Karin och Bruno Mathssons Fond, som i prismotiveringen skrev: ”Med sitt examensarbete betonade de kopplingen mellan arkitektur, rumsgestaltning och formgivning av föremål. Sedan dess har de finslipat sin designfilosofi genom att skala ner till kärnan och utveckla sambanden mellan funktion och estetik. En finslipning som även har tillfört dimensioner av humor. Claesson Koivisto Rune har med sina omfattande internationella uppdrag haft en betydelsefull roll för att öka intresset i världen för samtida svensk design.”

Extra stor pendellampa

Foto: Johan Kalén

Lampor, kastruller, kontorsmöbler, fåtöljer, mattor, luftrenare, kakel, kontorsmiljöer, restauranginredningar, lägenheter, konstgallerier, villor och kataloghus. Claesson Koivisto Rune anlitas för att designa åt företag världen över från ett hemmabiosystem åt LG i Sydkorea till ett förvaringssystem för Arflex i Italien.

Claesson Koivisto Rune var de första svenska arkitekterna som, år 2004, blev utvalda till den internationella paviljongen på arkitekturbiennalen i Venedig.

Paula Antonelli, arkitekt och curator på Museum of Modern Art, New York, beskriver deras arbetsprocess som ”innovativ men inte störande.”

Närmare 60 projekt presenterades i utställningen, som producerades av Vandalorum, Värnamo, i samarbete med Claesson Koivisto Rune 2015.

Bruno Mathsson-priset är ett av de stora designprisen i Norden med en prissumma på 250 000 kronor.