Den nya kartan: Halland

-
Vad kan lokala tillverkare och formgivare åstadkomma när de arbetar tillsammans?

Vad finns det för möjligheter att tillverka produkter lokalt i Halland? Vilka är formgivarna som verkar här? Och framförallt; vad kan lokala tillverkare och formgivare åstadkomma när de arbetar tillsammans? Det visas i utställningen Den Nya Kartan: Halland.

För RIAN designmuseum har Den Nya Kartan varit ett utmärkt tillfälle att komma närmare några av de formgivarna och tillverkarna som är verksamma i Hallan.

Utställningen Den Nya Kartan är ett inlägg i debatten kring hur lokal produktion kan vara en del av en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Projektet är initierat av industridesigner och curator Jenny Nordberg. Hon menar att den globala produktionskartan börjar ritas om. Framtidens produkter kommer att, precis som maten vi äter, i högre grad tillverkas lokalt, passera färre mellanhänder, vara mer småskalig samt vara schysstare för alla inblandade.

För att visa upp den produktionspotential, som finns lokalt, initierade Jenny Nordberg projektet Den Nya Kartan i Skåne våren 2015. Hon ville visa att det är fullt möjligt att producera hos fantastiska tillverkare i Sverige. Sedan dess har det skapats totalt 53 samarbeten mellan formgivare och tillverkare i Skåne, Småland och nu Halland.

De 14 halländska teamen fick i uppdrag att gemensamt ta fram en eller flera nya produkter till utställningen på RIAN designmuseum.

– I utställningen får en ta del av 14 spännande samarbeten som resulterat i allt från gravstenar till chokladpraliner, berättar Jenny Nordberg.

För RIAN designmuseum har Den Nya Kartan varit ett utmärkt tillfälle att komma närmare några av de formgivarna och tillverkarna som är verksamma i Halland. Lyssna till hur det är att verka här, om svårigheter, möjligheter, drömmar och mål. Många av de som medverkat i projektet har inte känt till eller träffat varandra tidigare. RIAN designmuseum hoppas att Den Nya Kartan har varit starten på en förändring av detta och att vi i fortsättningen kan få vara den mötesplats vi vill vara för verksamma formgivare i regionen.

Projektet har uppmärksammats och vidare-utvecklats genom finansiering från Region Halland. I denna vidareutveckling har samarbeten och metoder dokumenterats i en film tänkt att spridas för att utveckla traditionell tillverkningsindustri och den kulturella och kreativa näringen i Halland. Utställningen kommer också att visas på Stockholm Furniture Fair 2018.

Medverkande formgivare och tillverkningsföretag i Halland:
Anna Ulin / Grisslan Products
Emma Andersson / Stugufors sadelmakeri
Glimpt / AB Nya Metallgjuteriet
Katarina Segerbrand / Nordifa Engineered Textiles
Lisa Burenius / Br. Henrikssons stenhuggeri
Malin Henningsson / Nya Plåt i Halmstad
Marcus Sjögerén / Ölunds
Mira Bodiroza / Plåtcenter i Halmstad
Måns Broman / Suseå choklad
Sabina Grubbeson / Isholtsten
Svenska Station/ Wabeno
Tomas Stringdahl / Metall & Lego
Vidar Hertov / Vinbergs Mekaniska
Åsa Berndtsson / Känsla för trädgård

Utställningsproducent:
Jenny Nordberg i samarbete med RIAN designmuseum