Design by Swedish Lapland

-
Design by Swedish Lapland är en utställning med 14 spännande produkter från norr som visas på Falkenbergs museum.

Kan du se den osynliga cykelhjälmen Hövding? Den lär finnas med i utställningen. Världens första IP-baserade trygghetslarm presenteras. Blindskriftskrivaren Braille Box som finns med, utnämndes till Publikens Favorit i Stora Designpriset 2012 och har även fått den tyska utmärkelsen Red Dot Design Award.

För oss är design ett strategiskt affärsutvecklingsverktyg som har öppnat en helt ny marknad för oss, säger Björn Löfstedt, grundare av Index Braille, som producerar den nya blindskiftskrivaren.

Företag som arbetar strategiskt med industridesign är mer innovativa, exporterar mer och behöver inte konkurrera lika mycket med varans pris. För produkterna i utställningen har design varit ett viktigt konkurrensmedel. Blindskriftskrivaren Braille Box har t ex fått ny design genom två tidigare studenter vid Luleå tekniska universitet. Sedan Braille Box med ny design lanserades för knappt ett år sedan har den tagit mer än halva marknaden inom sitt område.

Braille Box

En annan produkt i utställningen är gasolbehållaren i kompositmaterial med ett ergonomiskt tänk bakom designen. Behållarens transparens gör att man enkelt kan kontrollera gasnivån. De flesta produkterna i utställningen är från 2000-talet och tillsammans har de en marknad i över 70 länder över hela världen.

Utställningsproduktion: Centek vid Luleå Tekniska Universitet/Designarena Nord