Skärholmen Interiör av Design Lab S

-
Hur ser det ut hemma hos framtidens formgivare? Vad händer när barn får vara redaktörer och innehållschefer?
Den Skärholmsbaserade designduon Asli & Fosiyada möter vi i reportaget När två är mer än en. Foto: Karin Björkquist

Den Skärholmsbaserade designduon Asli & Fosiyada möter vi i reportaget När två är mer än en. Foto: Karin Björkquist

Inredningstidningar tenderar att visa en viss typ av hem. Samma bilder fabriceras om och om igen. Skärholmen Interiör av designstudion Design Lab S är ett annorlunda inredningsmagasin som vänder blicken åt ett annat håll och bjuder in till en värld där det finns fler estetiska ideal, drömmar, människor och möjligheter än de som idag representeras inom design- och tidningsvärlden.

Redaktionen, bestående av barn mellan 9 och 13 år, har i samarbete med ledande fotografer och skribenter undersökt design och inredning i förorten Skärholmen i Stockholm. Följ med hem till designern Dalia, 9 år, i Sätra och till äldreboendet i Skärholmen där Bert, 85 år, bor. Vi får hemtjänstens perspektiv på inredning och kan läsa intervjuer med internationella formgivare som utförts med lögndetektor.

Skärholmen Interiör blev mycket hyllad vid utgivningen våren 2018 och har vunnit flera priser, däribland Publishingpriset 2018.

Design Lab S var mellan åren 2013 och 2018 en kollektiv designstudio i Skärholmen som drevs av Samir Alj Fält och Alicia Donat-Magnin. De engagerade både professionella designers och barn mellan 9 och 13 år samt personer över 80 år i kollektiva skapandeprocesser.

Just nu undersöks möjlighet att öppna Design Lab S på olika platser i Sverige. Parallellt med detta driver Samir Alj Fält och Alicia Donat-Magnin Bastarder som riktar sig mot nationella och internationella projekt tillsammans med olika aktörer.