Glimpt. Glokalt hantverk

-
Glimpt är namnet på designduon Mattias Rask och Tor Palm. Tor är född i Halmstad, men har idag sin fasta punkt i Sjönevad. Faktiskt är dessa formgivare mer omtalade utomlands än här i Sverige.

Fransk, italiensk, tysk och spansk press skrivs det i uppskattande ordalag om deras designprojekt ute i världen. Några av deras produkter säljs genom självaste Cappellini, ett av Italiens främsta designföretag.

Glimpt skapar objekt med en djupare story i mötet mellan design och konsthantverk. Hittills har duon jobbat med designprojekt i fattiga områden i Sydafrika, Vietnam och Peru. Där har de hjälpt duktiga hantverkare att formge sina produkter för inredning. Allt för att öka deras försäljning, skapa arbetstillfällen och bevarar det lokala hantverket. Mattias Rask och Tor Palm lär sig av dessa hantverkande människor, som i sin tur lär sig av dem. Formgivarna engageras av att få se vad hantverkarna gör, hur de arbetar och lever. På så vis inspireras Glimpt till att utveckla objekt som de aldrig hade kunnat göra på hemmaplan.

Glimpt of Vietnam

Senaste designprojektet utförde designduon hösten 2012, hos hantverkskollektivet Artesans Don Bosco i Peru. Där hjälpte Mattias Rask och Tor Palm till med att ta fram en modernare bordsserie.

Glimpt har tidigare designat lampor till den lilla fabriken The Potters Workshop, i ett fattigt område i Kapstaden, Sydafrika. I Vietnam arbetade de med sjögräs- och snörknyterskor i Ho Chi Minh City och designade sittpuffar som började tillverkas där.

Glimpt menar att man som designer har ett socialt ansvar för sina produkter. Det är allas skyldighet att ta hand om vår planet och varandra, tycker de. Därför ger de sig av, lämnar komforten hemma, för att upptäcka nya saker och utforska andra idéer, för att alla är betingade av sin omgivning.

Vi vill se saker från nya perspektiv, hur är livet för de som ska jobba med våra tankar? Vi lär känna dessa människor och hoppas att vi ger dem något tillbaka. Det finns mer själ i ett föremål producerat för hand. Det är närmare sitt ursprung, mer äkta. Det är inte perfekt i varje hänseende, men det är å andra sidan ingen. Det är därför vi gillar att arbeta så här.

Mattias Rask och Tor Palm har båda avlagt examen i möbeldesign vid Carl Malmsten Furniture Studies. Glimpts designprojekt i Peru har fått stöd av Region Halland.