Glimpt of Romania

-
Den romska hantverkstraditionen har spelat en betydande roll för det romska kulturarvet. Ärvd mellan generationer och med anor genom flera århundraden tillbaka.

Men under senare tid har det skett en förändring i Rumänien. Allt färre hantverkare kan försörja sig på sitt yrke och den yngre generationen ser ingen framtid i att ta vid. Med ambitionen om att vända utvecklingen kontaktade organisationen Mesteshukar ButiQ, den svenska designduon Glimpt.

Glimpt (Mattias Rask & Tor Palm) har genom åren arbetat fram en tydlig arbetsmetod som bygger på lust och nyfikenhet. Metoden förenar deras intresse för traditionella hantverkstekniker, att resa och möta andra människor och kulturer. Det har tidigare fört dem till Sydafrika, Vietnam, Peru och nu senast till Rumänien. Borta från kontoret och invanda mönster, utsätter de sig för nya influenser och kan därmed uppnå ett resultat som annars inte skulle vara möjligt. Som en del av designprocessen söker Glimpt upp olika hantverkare i respektive land och tar tillvara på deras specifika formspråk, teknik och materialkunnande.

Som kreativa personer förenas de i en dialog bortanför orden, byggd på delad förståelse och uppskattning av hantverksprocessen och objekten. Dessa möten blir styrande för vilken riktning arbetet sedan tar. Målet är nya produkter för en designmedveten marknad, vilka kan generera bättre inkomst för hantverkarna.

Victor Clopotar, Glimpt of Romania

Projektet Glimpt of Romania har initierats av Mesteshukar ButiQ, ett rumänskt nätverk för socialt entreprenörskap specialiserat på utveckling och omtolkning av traditionellt romskt hantverk. Andrei M. Georgescu, ansvarig för Mesteshukar ButiQ, hörde talas om Glimpt genom en kollega. Att samarbeta med internationella formgivare ser han som viktigt för att lyfta statusen på det romska hantverket i Rumänien. Han förklarar att efter den rumänska revolutionen finns det hos rumänerna en stark dragningskraft till allt som inte är inhemskt.

Projektet, har utvecklats under 2015 mellan Glimpt och de tre romska hantverkarna; Victor Clopotar, Maria Bucsa och Zoltan Bojodi. Utöver resultatet av samarbetet med Glimpt, visas i utställningen också de tre hantverkarnas egna arbeten.

Delar av projektet visades för första gången under Romanian Design Week 2015 i Bukarest. Utställningen på Falkenbergs museum är en vidareutveckling av utställningen Nomadic Design Practices, som visades på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm under Stockholm Design Week 2016.