Kakan Hermansson: Girls Club

-
Girls Club handlar om hantverk och vad som händer i de rum och vid de tillfällen som män inte har tillträde. Vad pratar kvinnor om då? En uppfattning är att det bara är skvaller. Men när männen inte är med kan kvinnor prata om viktiga saker, anser Karin Kakan Hermansson.

Kakan Hermansson skapar främst i keramik. I Girls Club tar estetik gillad av unga flickor plats. Men under den flashiga ytan ställs obekväma frågor om diskriminering och jämställdhet, men även om kön och klass.

För kvinnor måste kunna umgås utan män, utan att behöva förhålla sig till mansnormer. När kvinnor samlas utan män finns utrymme för kvinnor att prata om viktiga saker som t ex övergrepp.

 

Karin Kakan Hermansson

I Girls Club utforskar Hermansson den låga status som konsthantverk utfört av kvinnor i sina hem har fått, men även hur nagelkonsten har skapat platser för enbart kvinnor - nagelsalongerna.

Nagelkonst i sig är ett uttryck som på senare tid fått allt större utrymme i modevärlden och populärkulturen. Nagelsalongerna blir fler och fler. Flickor växer upp med dess glitter, pärlemor och glans och identifierar sig med dessa uttryck. Men hur värderas dessa målade och stylade naglar senare i livet? Vilka estetiska normer dominerar i vuxenvärlden? Vem har skapat dem?


Nagelskulptering kan ses som ett konsthantverk som också haft låg status. Precis som de noggrant broderade dukarna, sydda av idoga kvinnor i generationer, som nu säljs för en spottstyver i vilken second hand affär som helst. Många kvinnor sysslar med hantverk hemma. Men hantverk som tillverkats utanför hemmet, som föremål i trä och metall, får direkt högre status, menar Kakan.

Girls Club är Karin Kakan Hermanssons examensarbete från Konstfack 2012. Utställningen visas i projektrummet på Falkenbergs museum.

Kort om Karin Kakan Hermansson:
Född 1981, Utbildad vid Konstfack, Stockholm, inriktning glas och keramik. Ställt ut på bl a Gustavsbergs konsthall, NAU Gallery. Engagerad i frågor kring kön, klass, sexualitet och etnicitet. Feminist, öppet lesbisk. Är för många känd som bl a programledare i radio och TV, DJ och komiker.