KNITWEAR Chanel till Westwood

-
I KNITWEAR Chanel till Westwood presenteras ca 120 plagg från en privat samling i Storbritannien, för första gången för svensk publik.

I denna inspirerande utställning visas 1900-talets kreativa mode inom stickat, virkat och trikå. Jersey från Chanel 1920, tidiga badkläder i ull, efterkrigstidens stickat i Hollywood-stil, 1950-talets cocktailkoftor, 1960-talets virkade kläder och punkmode. Kompletterat med ett urval svenskt material. Modeströmningar i övriga Europa och USA nådde snabbt en bred allmänhet i Sverige genom stick- och veckotidningar redan i början av seklet och senare genom vissa svenska designers.

Att kunna visa Knitwear från Fashion and Textile Museum in London i Falkenbergs känns helt rätt,” säger museiutvecklare Debbie Thompson.

”Det var i Våxtorp i södra Halland som vår svenska stickhistoria inleddes på 1600-talet. Stickningen har varit en viktig inkomstkälla för hallänningar genom seklen.”

Chef för Fashion and Textile Museum, Celia Joicey berättar om utställningen: "Årtionde för årtionde kartlägger denna otroliga samling över hundra år av stickat, virkat och trikå. Det är den första utställningen i sitt slag som utforskar inte bara viktiga designers arbete men även tekniska innovationer inom hand-, maskin- och industriell stickning. Inom mode tas ofta stickat, virkat och trikå för givet, men med denna utställning får de huvudrollen.”

Curator för utställningen vid Fashion and Textile Museum, Dennis Nothdruft säger: "Stickat genomsyras av berättande och minnen. Utställningen är ett sätt att komma åt andra människors berättelser, särskilt de av samlarna Mark och Cleo Butterfield. Bland höjdpunkterna finns sällsynta Chanel dräkter i jersey, livfulla mönster från Missoni och Bill Gibb/Kaffe Fassett samt konceptuella plagg av Comme des Garçons, Vivienne Westwood och Julien MacDonald."

Utställningen är producerad av Fashion and Textile Museum, London och baseras på en privatsamling. För vidare läsning rekommenderas boken Vintage Fashion Knitwear av Marnie Fogg.