Omkompositioner – möbelrekonstruktioner av Jenny Nordberg

-
Hur förhåller vi oss egentligen till möblerna i våra hem? Är det kärlek vid inköpet, hat och en sista suck vid tippen, eller?

I denna utställning på Falkenbergs museum jobbar industridesignern Jenny Norberg med ratade och svårsålda möbler utifrån ett omvänt värdeperspektiv och ser dessa möbler i nytt ljus, som en materialresurs. Med skapande tankar i sinnet plockar hon isär möbler och använder delarna för att skapa nya föremål med ny funktion och betydelse. Nordberg är uppvuxen i Halland, har stort engagemang i frågor om konsumtion och hållbar produk-tion. För utställningen har hon tagit fram ett speciellt förvandlingskoncept för möbler - Omkomposition.

Jenny Nordberg är utbildad industridesigner som arbetar med frågor rörande produktion och konsumtion inom designområdet. För sina insatser har hon erhållit ett flertal utmärkelser.

Utställningen behandlar frågor om hur vi värderar möbler, deras kvalitet och hållbar konsumtion av möbler. Hur ser vi möbler i gediget material, som kan hålla länge, i ett slit och släng samhälle? Kanske klarar de sig om de har epitetet designklassiker, men vad händer med möbler som inte har det?I utställningen ser Jenny Nordberg med positiv blick på ratade möbler som bord, mattor och annat. Det som allmänt klassas som skräp blir istället en värdefull resurs. I utställningsrummets verkstad utmanas hennes kreativitet av skilda material, teknik och verktyg. Där är också publiken välkommen att diskutera med henne vid olika tillfällen. Bortglömda möbler och loppisfynd förvandlas till nya och spännande föremål under utställningsperioden. Gamla ytor transformeras till nya genom Nordbergs teknik Allmoge Quick Fix, som hon skapade inför en utställning på möbelmässan i Milano 2007.

För ett hållbart samhälle måste vi börja diskutera synen på begagnade möbler. Kan ett hållbart samhällsperspektiv skapa nya värderingar om möblers form, material och produktion? Varför är det fint att investera i designklassiker hos auktionshusen men inte lika gångbart att fynda på second hand?

Som ett led i Falkenbergs museums uppdrag att visa designutställningar med både historiskt och samtida perspektiv är detta en angelägen utställning om design, värderingar och hållbart tänkande. Kan designers fortsätta jobba som tidigare när jordens resurser ses som allt mer ändliga?