Parallell

-
Smyckeskonstnärerna Karin Johansson och Anna-Karin Haag tolkar vardagen i miniformat med stort innehåll.

Karin Johansson är adjungerad professor på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Anna-Karin Haag var tidigare hennes student innan hon tog sin examen 2013. Nu möts de i den gemensamma utställningen Parallell. Utställningen är utformad som ett samtal om det egna, respektive varandras skapande. Här berättar de om hur de använder sig av material, vad ett smycke är och dess relation till kropp och bärande. Men framförallt får vi en inblick i en lustfylld och lekfull skapandeprocess.

Det är oftast i de vardagliga rutinerna, när man minst anar som något kallar på ens uppmärksamhet och som sedan återkommer i ens tankar om och om igen.

 

/Anna-Karin Haag

Både Karin Johansson och Anna-Karin Haag beskriver en fascination för vardagen och hur de finner inspiration i det som omger dem. Anna-Karin ser sig själv som en sökare och iakttagare. Hon vittnar om hur fascinationen för någonting kan slå till när som helst, var som helst. Det är de små händelserna i vardagen, ögonblicken och tillfälligheterna som blir viktiga.

Parallell, smycken av Karin Johansson och Anna-Karin Haag

När sedan intrycken ska summeras återvänder Karin Johansson till sin ateljé. Det är där det faktiska arbetet sker och idéer provas. De lyfts fram, förkastas och kommer åter. Det finns ingen början eller slut, allt är i ständig rörelse, berättar Karin. Det är ett samspel och utbyte mellan henne och materialet.

”Jag väljer de material som bäst lämpar sig för min idé och för det uttryck jag önskar gestalta. I valet av material kan det t.ex handla om egenskaper som färg, densitet, struktur eller spänst.” /Karin Johansson

Karin Johansson är född och uppvuxen utanför Värnamo. Hon bor och verkar i Göteborg men är sommarboende i Halland. Tidigare har hon ställt ut runt om i världen, senast på Jewelers´Werk Galerie i Washington DC, USA.

Anna-Karin Haag är född och uppvuxen i Varberg. Hon bor och verkar i Partille. Tidigare har hon ställt ut i Sverige och i andra europeiska länder, bland annat utvald till Talente´13 i München.