PH-lampan Poul Henningsens ljusdesign 1924-2013

-
Få designföremål har uppnått en sådan ikonstatussom danske Poul Henningsens lampor. Hans nytänkandedesign är känd över hela världen. Förförsta gången i Sverige, på Falkenbergs museum,visas denna unika samling med ett femtiotal lampor,skisser och filmer.

Här är alla klassikerna samlade samt självklart den i Sverige mycket populära PH 5 från 1958, PH 3/2 från 1925, Septima 1927-31, Kaskad 1933, Kotten 1958. Utställningen visar hela spektret av Poul Henningsens lampproduktion: golv-, vägg- och bordslampor, ljuskronor och beställningsarbeten.

Poul Henningsen revolutionerade ljusdesign när han redan på 1920-talet vill lösa uppgiften att skapa en lampa som ger ett bländfritt ljus och som samtidigt är ekonomisk.

Sedan 1924 har Poul Henningsens lampor tillverkats av belysningsproducenten Louis Poulsen Lighting A/S.

Poul Henningsen (1894-1967) var pionjär inom dansk design.
Han började sitt banbrytande arbete inom elektrisk belysning på 1920-talet. Elektrifieringen av Köpenhamn var i gång, och överallt i staden bländade nakna glödlampor i klarglas folk i ögonen – i det offentliga rummet och i hemmet. 1924 började han arbeta med att skapa bländfria armaturer. Poul Henningsen fick sitt genombrott på Världsutställningen i Paris i 1925, där han rönte stor uppmärksamhet för en flerskärmslampa, som var utformad för att dölja ljuskällan. Detta var början till hans långa karriär som belysningsdesigner.

Poul Henningsen i exil i Sverige 1943-1944
Under den tyska ockupationen av Danmark tvingades Poul Henningsen till exil i Sverige i några år. Det var Alvar Aalto som hjälpte både Poul Henningsen och Arne Jacobsen med respektives fruar att hitta bostäder i Stockholm. Under exilen fick han uppdrag för NK och KF.

Han konstruerade PH-plissélampan med vikt pappersskärm. Den såldes på PUB och marknadsfördes som ” mjuk i ljuset, elegant, rimlig i priset.” Han skrev artiklar och höll föredrag. Många av dem publicerades t ex i tidskrifter som Slöjdföreningens tidskrift Form eller Byggmästaren.

Samlingen som visas ägs numera av det danska företaget Louis Poulsen Lighting A/S, som Falkenbergs museum har glädjen att samarbetar med. ”Jag fick höra att en utställning av PHlampor visades på Koldinghus och när jag såg dess fantastiska mångfald, tänkte jag att vi borde försöka få den till Falkenberg och visa den även för den svenska publiken”, säger museiutvecklare Debbie Thompson. ”Museet har tidigare visat flera utställningar med formgivare som gjorde sig namn på 50-talet. Lampan PH 5 som blev väldigt populär i Sverige designades 1958 och är populär än idag. Jag hoppas att många är nyfikna och vill se hur Poul Henningsens idéer om ljus utvecklades. Besökarna får också tillfället att se några rariteter.”

Poul Henningsen var en ovanligt mångsidig och produktiv person. I Danmark är Poul Henningsen inte bara mannen bakom de kända lamporna men även känd krönikör, debattör, revyförfattare, teaterkritiker, mm.