Veronica Nygren

-
Veronica Nygren (1940-2006) hade förmågan att väva in en hel värld i sin konst. Hon fyllde den med erfarenheter av vardagsliv och politisk medvetenhet, med kunskap om svensk hantverkstradition och globala influenser, i levande dialog med konsthistoria och samtidskonst.

Nygren prövade outtröttligt textilens möjligheter. I dag framstår hon som en av förnyarna av textil konst och design i Sverige under efterkrigstiden.

Utställningen Textil konst och radikal design: Veronica Nygren visades våren 2015 på Thielska Galleriet, Stockholm. Det var den första retrospektiva utställningen som tar ett helhetsgrepp över Nygrens konstnärskap, från tidigt 1960-tal till början av 2000-talet.

I utställningen visas fria vävar och applikationer, mönster och kläder för företaget Mah-Jong tillsammans med personliga och experimentella bildvävar samt offentlig konst i stora format.

Textil har traditionellt sett förknippats med en kvinnlig sfär, hemmet och de små sammanhangen, men Nygren verkar i en tid där dessa föreställningar omprövas, problematiseras och överskrids. Hennes verk låter konst och formgivning kombineras med politisk agenda och globala perspektiv på ett sätt som är högst relevant i vår egen tid.

Katalog: En rikt illustrerad bok om Veronica Nygrens verk gavs ut i samband med utställningen: Veronica Nygren. Textil konst och radikal design, på Atlantis förlag. Texter av Suzanne Osten, Hedvig Hedqvist och Annika Nordin, med förord av Patrik Steorn, Thielska Galleriet. Boken säljs i butiken på Falkenbergs museum.